Skip to main content

Banking and Finance Quiz 13

Ques 1: Historically, the risk-free interest rate has been 5 percent. What can cause the risk-free rate to increase?

(a) lower inflation

(b) increased risk

(c) change in the time-value of money

(d) higher inflation

Answer: Option(D): higher inflation

Feedback

Money is worth less when inflation goes up, which must be compensated for in the risk-free rate.

Ques 2: Companies whose performance in the market is largely independent of the broader state of the economy will have a _____ Beta.

(a) Low

(b) High

(c) Mid

Answer: Option(A): Low

Ques 3: Why do banks generally pay a lower interest rate than other investments?

(a) Deposits in bank accounts are insured by the FDIC.

(b) Banks can fail if the economy collapses.

(c) Banks are generally used for short-term investment.

(d) More people use banks than other investment vehicles.

Answer: Option(A): Deposits in bank accounts are insured by the FDIC.

Feedback

Having deposits federally insured removes risk, which results in lower interest rates.

Ques 4: How does risk impact investors' willingness to invest in a company?

(a) Investors will expect a rate of return no different than any other investment opportunity.

(b) Investors will anticipate a lower rate of return than other investments.

(c) Investors will expect a higher rate of return than other investments.

Answer: Option(C): Investors will expect a higher rate of return than other investments.

Feedback

Because of the risk, investors will expect a higher return than they would with a safe investment, such as a savings account at a bank.

Ques 5: Jarbo Construction is a new home-building company. What does it mean to Jarbo if it has a beta greater than one?

(a) Jarbo Construction has eliminated the risk of market fluctuation.

(b) Jarbo Construction is heavy on investments with cash.

(c) Jarbo Construction has diversified sufficiently to avoid systematic risk.

(d) Jarbo Construction is very sensitive to market fluctuation.

Answer: Option(D): Jarbo Construction is very sensitive to market fluctuation.

Feedback

A beta above zero means the company is particularly sensitive to market fluctuation, which can be a bad thing when the local economy goes down.

Ques 6: You are considering buying stock in General Motors. If GM has a Beta of 1.8, based on the standard risk premium, what rate of return must the investment have in order to make the investment worthwhile?

(a) 9.0 percent

(b) 28.8 percent

(c) 11.0 percent

(d) 15.8 percent

Answer: Option(D):15.8 percent

Feedback

This provides the risk-free rate of 5 percent plus the standard risk premium multiplied by 1.8 to reflect the Beta risk.

Ques 7: Which is an example of credit risk?

(a) buying inventory on credit from suppliers in order to keep more of a company's cash on hand

(b) determining the amount of cash generated by offering credit terms to customers

(c) extending credit terms to new customers as an enticement to buy from a company

(d) having interest rates fluctuate over time on loans you take out based on your credit

Answer: Option(C): extending credit terms to new customers as an enticement to buy from a company

Feedback

Credit risk is the risk that customers might not pay for the products they buy on credit from a business.

Ques 8: How much is the equity risk premium?

(a) 16%

(b) 5%

(c) 6%

(d) 11%

Answer: Option(C): 6%

Ques 9: ABC's Chief Financial Officer is uncertain about the future cost savings from investing in a new machine. With which business risk is the CFO dealing?

(a) Exchange Rate Risk

(b) Cash Flow Risk

(c) Price Risk

(d) Credit Risk

Answer: Option(B): Cash Flow Risk

Ques 10: You are considering buying stock in a local start-up company. Where will you include the risk premium when you calculate the return you need?

(a) as an addition to the risk-free rate

(b) as a multiplier to the risk-free rate

(c) as an addition to the required rate of the return you need

Anwer: Option(A): as an addition to the risk-free rate

Feedback

If the risk premium is 10 percent, add it to the risk-free rate of 5 percent, which means you need at least a 15 percent return.

Comments

Popular posts from this blog

Data Science Quiz 1

Ques 1:  You are an independent contractor, so you do not have an organizational email address. Can you still sign up for a Power BI trial subscription? (a) Yes, you can get a trial subscription to Office 365, and then use that account to sign up for a Power BI trial. (b) Yes, because a trial subscription for Power BI does not have the organizational email requirement of a full subscription. (c) No, unless an officer of the organization you are contracted with contacts Microsoft to approve your request. (d) No, because Power BI is limited to individuals with organizational or educational email addresses. Answer: Option(A):  Yes, you can get a trial subscription to Office 365, and then use that account to sign up for a Power BI trial. Feedback This work-around will let you sign up for a trial subscription. Ques 2:  You are trying to sign up for the free 60-day trial of Power BI Pro with your personal email, yourname@hotmail.com. Why won't you be able to sign up for the fre...

Communication Skills Quiz 5

Ques 1:  A "tell" is an indicator that the person speaking is very uncomfortable. Which of the following is an example of a "tell"? (a) speaking quickly (b) touching your glasses or hair (c) all of these answers (d) fidgeting Answer: Option(C):  all of these answers Ques 2:  A speaker who has to swallow often, uses a pursed lip, and/or moves around in a fidgety way is more than likely uncomfortable, and giving off _____ . (a) vibes (b) fillers (c) tells (d) shackles Answer: Option(C):  tells Ques 3:  Speakers who have strong body language and conviction in their voices show more _____ confidence. (a) tell (b) fake (c) engaged (d) genuine Answer: Option(D):  genuine Ques 4:  Jane is actually terrified by the prospect of speaking. How can she trick her brain into being genuinely confident? (a) by remaining quiet and taking on a defensive posture (b) by practicing relaxation exercises (c) by speaking loudly and rapidly (d) by adopting the posture of con...

Data Science Quiz 2

Ques 1:  When you are creating reports using Power BI to share data with other users, what are you ultimately doing? (a) You are creating reports for users to then use to create their own dashboards containing visualizations. (b) You are creating a dashboard for users to access the information in the visuals you place in the report. (c) You are creating reports in a format that can be shared via Excel or a cloud storage service, such as OneDrive. (d) You are translating raw data into visuals that make it easier for you to understand the data contained in the report. Answer: Option(B):  You are creating a dashboard for users to access the information in the visuals you place in the report. Feedback You are sharing your data by means of dashboards with visuals. Ques 2:  You would like a hierarchical visualization that shows total sales in Canada, then sales by province. Which visualization will provide this? (a) a combo chart (b) a filled map (c) an area chart (d) a treemap...